Albue

Albue

Gennem sygehistorie og objektiv undersøgelse stilles diagnosen.
De hyppigiste diagnoser er golfalbue og tennis albue, men der er strukturer der kan give smerter f.eks spolebenet, albueleddet, fiberstrøg omkring albuen, ledmus, slimsæk.

I nogle tilfælde suppleres der med ultralydsscanning eller røntgenundersøgelse

Aktiv behandling Behandling skal fjerne irritation og smerter omkring albuen dette gøres ved direktie påvirkning af vævet med mobilisering, massage triggerpunkt terapi, tværfibermassage, laser eller stræk.

Vejledning i selvbehandling Patienten vejledes i tiltag der skal fjerne irritation og smerter omkring tennisalbuen. Dette kan være stræk, massage, isbehandling, albuebing, tapening eller medicinsk smertelindring.

Fjernelse af udløsende faktorer Vejledning i ergotherapi og arbejdsstillinger, samt vurdering omkring aflastning og belastning iforhold til arbejde, dagligdagens gøremål samt sport.

Genoptræning af en albuen er relevant, hvis generne er længerevarende eller tilbagevendende, eller responderer dårlig på ovenstående behandling.

 

Formålet med genoptræning er at gøre vævet stærkere og mere modstandsdygtigt, dette kan gøres ved få øvelser, men det skal gøres gennem 3-6 måneder før effekten kan vurderes. Udfordringen ved genoptræning er at få patienten til at blive ved med at lave øvelserne, få den rette progression af øvelserne gennem forløbet samt at finde balancegangen mellem belastning og hvile ved opblussen af smerter i genoptræningsforløbet. Her bruges også ekcentrisk træning.

Blokade ved egen læge En blokade er sjældent 1. valg af behandling og flere faktorer spiller ind når en blokade anbefales og sker ofte i samspil med behandler, patient og egen læge. Kan bruges som behandling og som hjælp i diagnostikken og planlægningen af det videre forløb. Blokader ikke kan stå alene, men skal følges op af aflastning, tilpasninger i træningen og effektiv udspænding

Blokaden består af lokalbedøvelse og binyrebarkhormon/steroid. Virkningen af lokalbedøvelsen varer ca. 6 timer. Binyrebarkhormonets virkning indtræder ofte først efter et par dage og kan vare op til 6 uger. Hormonet virker ved at dæmpe irritationen (overbelastningsbetændelse) og blødgøre arvæv. Da hormonet også påvirker senerne, vil det være begrænset hvormange blokader man kan give for ikke at svække sener og væv uhensigtsmæssigt. I nogen tilfælde er 1 blokade nok. I andre tilfælde hjælper det slet ikke eller hjælper kun i en midre periode.

Ultralydsvejledt blokade ofte ved special læge I nogle tilfælde er det vigtigt for bedste resultat, bliver blokaden anlagt præcist vejledt af ultralyd.

Kirurgisk vurdering I sjældne tilfælde henvises til kirurgisk vurdering, men oftest hvis alt andet behandling samt genoptræning er afprøvet med manglende resultat.
Chokbølge behandling Hvis ultalydsundersøgelsen viser tegn på forkalkning af senen, og smerterne ikke responderer på normal tværfibermassage, er chokbølgebehandling en mulighed.