Babyer – nyfødte
- Kolik
- Græder meget/ periodevis utrøstelig
- Anspændthed. Gør sig stiv som en flitsbue eller krummer sig sammen, hårdt knyttede hænder.
- Forstyrret søvn (afbrudt og dårlig søvn, vågner og græder)
- Spiseproblemer/suttebesvær/svært at få til at ligge til brystet i afslappet stilling
- Asymmetri i barnets bevægemønster
- Favoritside af hovedet til højre, venstre eller bagover
- Foretrækker at ligge på den ene side, eller at ligge på ryggen/maven, altså problemer med stillingsskifte
- Motorisk urolig (mindre overskud til at udforske og kontakte verden)
- Smerter når babyen skal af med prutter og afføring, træg mave
- C-formet skævhed gennem kroppen/bananform
- Kan ikke lide at ligge på maven
- Skævhed af kraniet, som både kan ses foran og bagpå hovedet
- Tilbagevendende mellemørebetændelser
- Generelt forsinket motorisk udvikling
Ved første konsultation vil der være en snak omkring henvendelsesårsag samt nogle uddybende spørgsmål til barnets trivsel, graviditet og fødsel. Selve undersøgelsen af spædbarnet består overordnet af inspektion af kranie, ansigt, mund, hud samt af barnets bevægemønster, test af forskellige typer af reflekser, undersøgelse af barnet muskler, rygsøjle, skuldre og hofteled.
Hvis der er indikation for at tage barnet i behandling, er det almindeligt, at man ved 2. konsultation, igen taler med forældrene om, hvad man fandt ved den første undersøgelse. Det er vigtigt at repetere den information der er blevet givet, så alle er trygge ved behandlingen og evt. de hjemmeøvelser, man som forældre er ansvarlige for.
Aktiv behandling: Mindsker irritation i babyens led og muskelvæv
Vejledning i selvhjælp: Instruktion i øvelser, løfte teknikker, lejring, samt tjek af om barnet følger sin motoriske udvikling.
Fjernelse af udløsende faktorer: Bærestillinger, lejring, m.m.
Man kan undre sig over at babyer kan have led og muskelproblemer. Men en irritation af rygsøjlen kan opstå før barnet overhovedet bliver født, grundet dårlige pladsforhold i livmoderen eller under selve fødslen. I følgende situationer opstår der ofte et øget stress på rygsøjlen:
Fødsel med sugekop eller tang
Fødsel med manuelt træk, f.eks. grundet fastsiddende skuldre
Fødsel forløst ved akut kejsersnit
Fødsel med ansigtet først
“Stjernekigger”
Sædefødsel, eller ligget i tværleje
Fødselsvægt over 4000g
Tvilling, trilling
Spørgsmål
Fordommen er, at kiropraktik er voldsomt. På en voksen skal man bruge lidt kræfter på at få en stiv ryg til at løsne sig, men det skal man slet ikke på en baby. Man tilpasser behandlingen til enhver patient og alder.
Hos de helt spæde børn minder behandlingen om gymnastiklignende bevægelser. Og kiropraktoren trykker let med fingerspidserne på de berørte områder. Det er ikke noget med, at vi står og trykker hårdt på børnene eller hiver i dem. Vi behandler dem blidt for at øge bevægeligheden i både spændte muskler og dårligt fungerende led.
Sundhedsstyrelsen har meddelt, at kiropraktorer er kompetente til at vurdere om spædbørn har lidelser der kan behandles af en kiropraktor, og at sundhedsplejersker kan pege på muligheden af kiropraktisk behandling af spædbørn. Det kræver ingen lægehenvisning at tage sit spædbarn med til kiropraktor.
Et behandlingsforløb varer i gennemsnit mellem 2-5 behandlinger for spædbørn. Dette kan forløbe over alt fra en uge til en mdr. Det er dog meget individuelt og det er normalt at kiropraktoren i samarbejde med forældrene laver en vurdering af barnets tilstand fra gang til gang.
Får babyer eftervirkninger efter en behandling?
I ca. 10-15% af tilfældene reagerer barnet efter den første behandling, ved at blive mere pylret end før. Dette varer typisk op mod 24 timer og kan være en reaktion på behandlingen af de stramme muskler – altså det samme, som vi kan mærke efter at have fået masseret et ømt område grundigt. Denne reaktion er ikke bekymrende eller farlig og skyldes på ingen måde, at noget er blevet løsnet forkert. Den samlede reaktion på forløbet vil være lige så god, som hvis barnet havde reageret med træthed efter første behandling. Det er meget sjældent, at barnet også efter anden og tredje behandling reagerer med gråd/ømhed.