Genoptræning

Genoptræning

Et genoptræningsforløb varer typisk 3 til 6 måneder, og kræver træning 3 gange om ugen, den ene gang kan være et hjemmeprogram.  Forløbet består af individuel superviseret træning og træning på egen hånd

 

Ved genoptræning vil der være fokus på følgende:                                                     

  • Stabilitetstræning:
    Ved at opbygge muskelkorsettet omkring ryggen, bliver styrken af musklerne hele vejen omkring lænden meget stærkere, og dermed skal der mere til, før ryggens led og muskler bliver overbelastede. Det tager 3 til 6 måneder at opbygge en sådan styrke og derfor vil effekten først kunne vurderes sidst i genoptræningsforløbet.
  • Smidighedstræning:
    Denne form for træning har både en hurtigt og langsomt indsættende effekt. Den hurtigt indsættende effekt er den mange oplever, når de begynder at lave øvelser. Kroppen bliver rørt på en uvant måde og dette kan have en afslappende og smertelindrende virkning på led og muskler. Den langsomt indsættende effekt kommer når man målrettet har arbejdet med at skabe smidighed i led, ligamenter og muskler.
  • Dynamisk styrketræning:
    Denne lidt hårdere træningsform er til folk, hvis ryg godt kan tåle en del belastning. Her arbejder man med styrke, med større belastninger ofte i maskiner. Effekten indtræder efter 3-6 måneder.
  • Bevidsthedstræning:
    Dette handler om at arbejde med bevidstheden omkring sit muskelkorset, sådan at man husker og lærer at at spænde muskelkorsettet i dagligdagens løft og bøj. En ting er at lære det, hvilket er rimligt let, men en anden ting er at få det husket i hverdagen, hvilket er svært.

 

Genoptræningen har 3 formål:

  1. at uddanne patienten
  2. at rykke patienten fra A til B
  3. give kompetent vejledning til tilfælde af forværring

1) Patientuddannelse:

Genoptræningsforløb på Herning Rygcenter skal dels betragtes som et uddannelsesforløb, hvor man lærer de rette træningsmuligheder for ens lænd.

2) Rykke patienten fra A til B:

Mange begynder at træne deres ryg, men får sjældent maksimalt udbytte. På grund af manglende motivation, mangelfuld instruktion, manglende oplevelse af effekt eller måske endda forværring af symptomerne, opgives træningen inden de langsomt indsættende effekter opnåes. Med kompetent vejledning, information og motivation er vores mål at få rykke folk fra A til B.

3) Kompetent vejledning:

Som grundregel vil der altid kunne findes nogle øvelser som er gode for den enkelte, men der er forskel på hvilke der har en god virkning. En øvelse kan give mange smerter hos en, men have en lindrende effekt på en anden. Al træning, ligesom al behandling påvirker kroppens led, ligamenter og muskler, og der vil være mulighed for at der opleves øget irritation og smerte. Derfor er genoptræningen også en proces hvor de rigtige øvelser for den enkelte findes.