Skæve/Flade baghoveder

Skæve/Flade baghoveder

Siden sundhedsstyrelsen i 1992 inførte restriktioner omkring spædbørns sovestillinger, til kun at sove på ryggen, for at undgå vuggedød, har skæve og flade baghoveder været et tiltagende problem i Danmark. Man har reduceret antallet af tilfælde af vuggedød ganske betydeligt, faktisk med hele 40%, men der ses til gengæld flere tilfælde af skæve/flade baghoveder.

Hvis barnet har en favoritside, kan dette forårsage, at kraniet, fordi det er så blødt, kan blive fladt på den side barnet helst drejer til. Andre gange vil barnet gerne holde sit hovede i central stilling, altså forårsage et fladt baghovede. Der kan være flere årsager til, at et barn favoriserer en side frem for en anden. Det kan skyldes stillingen intrauterint, fødselstraumer, en medfødt kort halsmuskel eller andre medfødte problematikker. Men ofte har det medført en mekanisk nedsat bevægelse i nakken, som kan behandles af en kiropraktor.

Hos os bliver barnet grundigt undersøgt og findes der nedsat bevægelighed, har vi mulighed for at behandle dette med lette tryk og dermed give barnet mulighed for at dreje hovedet bedre. Der vil også blive instrueret i øvelser og lejringsteknikker. Der kan i nogle tilfælde være behov for supplerende øvelser fra en børnefysioterapeut eller -ergoterapeut.